Lineaire geleiding van een schuifdeur

Lineaire geleiding van een schuifdeur ? U moet een deur verplaatsen, maar u weet niet of u moet kiezen voor een lineaire rail of een schuifdeurgeleider? CHAMBRELAN biedt u oplossingen dankzij zijn schuifdeurrails, geleiders of ladegeleiders.

Indien u niet vertrouwd bent met de termen telescopische geleiders en geleiderails, nodigen wij u uit onze verschillende blogartikelen over dit onderwerp te raadplegen:

  • De ideale telescopische geleider bepalen in 5 stappen
  • Bepalen van uw lineaire geleiderail in 4 stappen
  • Geleiders vs. gidsen

Wij hebben dit artikel geschreven om u te helpen de meest geschikte lineaire geleider te kiezen voor een industriële schuifdeur, een buitenschuifdeur of een schuifdeur voor binnenhuisinrichting.

Inhoud :

  1. Geleiderail voor schuifdeuren
  2. Telescopische schuif voor een schuifdeur
  3. Speciale gevallen van schuifdeurgeleiders
  4. Opties

1 – Geleiderail voor schuifdeuren

A – Algemene presentatie

Als algemene regel bevelen wij de installatie aan van een lineaire geleiderail, ook bekend als een schuifdeurlooprail. Een lineaire geleidingsrail is een samenstel bestaande uit een glijblok, een kogel- of een rollager. Deze of deze schoenen glijden in een U-vormige rail.

Geleiderail voor schuifdeuren

Lineaire kogellagers of rollagers zijn ontworpen voor horizontale of verticale geleidingen. Zij zijn ontworpen om te werken in een omgeving met een temperatuur tussen -20° en +80°C.

In het algemeen is de rail vast gemonteerd. De loopwagens (kogel of rol) bewegen in de rail en verschuiven de deur.

CHAMBRELAN lineaire rails hebben de volgende kenmerken:

      • De rails zijn standaard verkrijgbaar in lengtes van 150 mm tot 2 meter.
      • Het is mogelijk om de rails op maat te produceren om de gewenste lengte te verkrijgen of om bevestigingsgaten te boren volgens een aan ons te bezorgen tekening.
      • Ze zijn verkrijgbaar in gegalvaniseerd staal, geanodiseerd aluminium of roestvrij staal.

Wij beperken de lengte van de rails tot 2 meter om beschadiging tijdens het vervoer te voorkomen.

Voor lengtes langer dan 2m, stellen wij voor om de rails aan elkaar te stoten om de vereiste afmeting te bereiken. Het samenvoegen van meerdere lineaire rails is eenvoudig en vereist geen speciale uitvoering, alleen zorgvuldigheid bij de montage.

CHAMBRELAN ontwerpt en produceert kogel- of rolgeleidingen die in de rails worden geplaatst en die individueel tot 600 kilo kunnen dragen. Vergeet niet dat de aangegeven belasting PER PATIN is, dus twee pads in een rail zullen tweemaal de belasting per pad dragen.

De voorkeursconstructie is de deurloop op de rand en aan de bovenzijde te plaatsen, en aan de onderzijde een geleider toe te voegen (een eenvoudig U-profiel kan volstaan). Dit is om te voorkomen dat de deur gaat zwaaien en dat de deurloper van de rails glijdt.

Wij bevelen altijd randmontage aan, omdat de belasting in deze positie hoger is dan bij vlakke montage. Ontdek de geleiderail in video.

B- Het kiezen van de juiste gids

    • De keuze van het spoor hangt af van :
      • De beschikbare ruimte, footprint genaamd,
      • De belasting van de schuifdeur, behuizing of kap,
      • Het aantal lopers dat moet worden gebruikt, is afhankelijk van de grootte of het gewicht van het blad,
      • Montagerichting: zijdelings of vlak,
      • En van de vertaling – de slag – gewenst

Afhankelijk van uw omgeving of uw gebruiksomstandigheden kunt u rails en loopwagens kiezen in staal, aluminium of volledig roestvrij staal (304L)! Voor een buitenschuifdeursysteem kiest u bijvoorbeeld voor een rail en loopwagens in roestvrij staal.

    • De keuze van de loper:
      • Een recirculatie kogellagerloopwagen is uiterst resistent en betrouwbaar in de tijd, en wordt daarom aanbevolen in een industriële omgeving. Kogellagereenheden met recirculatie dragen meer lasten dan eenheden met rollerbanen.
      • Een roller recirculatie eenheid draagt minder lading. Het voordeel ervan is dat het veel stiller is dan de kogelomloopeenheden en de geleidingsrails.

Deze railrecirculatie-eenheden zijn verkrijgbaar met polyamidebeklede rollen voor een nog stillere werking. Dit maakt de rollerbaanunits meer geschikt voor gebruik in huishoudelijke toepassingen zoals binnenhuisinrichting, traditioneel schrijnwerk of de constructie van verplaatsbare wanden.

C – Voorbeelden van lineaire geleidingen:

    • D409

Deze geanodiseerde aluminium rail wordt geleverd met de AL40 hard geanodiseerde aluminium kogellagergeleider die per geleider 15 kilo aan de zijkant kan dragen. Dankzij zijn kleine afmetingen is hij ideaal voor zeer kleine ruimten en middelgrote lastbewegingen.

    • Familie E53 / ST53 / D52

Het bijzondere kenmerk van de stalen rail E53 en zijn versies in roestvrij staal ST53 of aluminium D52 is het profiel dat zowel recirculatiekogellagers als rollagers accepteert.

De recirculatie kogellagereenheden kunnen zware lasten dragen tot 170 kg op rand per eenheid!

De rolloper, ideaal voor stil hangende schuifdeuren of voor stoffige omgevingen, kan tot 100 kilo per loper op rand dragen!

    • E98

Deze getrokken, geharde en verzinkte E98 stalen rail is ontworpen voor ultrazware ladingen!

De kogelomloopeenheid G12 van genitreerd gehard staal kan tot 600 kg op zijn kant en 400 kg plat dragen.

En het draagvermogen hangt af van het aantal recirculerende eenheden in de rail. Twee lopers kunnen 1200 kg dragen, vier 2.40-tons…

D- Speciale omgevingen

    • Installatie bij hoge temperaturen (meer dan 80°C continu)

In geval van gebruik bij hoge temperaturen (meer dan 80°C) moeten specifieke versies van de pads worden gebruikt. Standaardversies met kunststof onderdelen kunnen vervormd raken en uw systeem beschadigen! Dit is met name het geval voor industriële schuifdeurrails.

    • Installatie in een verontreinigde omgeving

Wij bevelen het gebruik van rolschaatsen aan voor een vervuilde omgeving! Dit komt doordat de loopbanen in rolschoenen gemakkelijker te reinigen zijn om stof en deeltjes te verwijderen dan in een samenstel van recirculatiekogellagers en -geleiders. Bovendien hoeven de rupsbanden die met recirculatierollen worden gebruikt, niet te worden gesmeerd. Vet is niet erg compatibel met stof- en sedimentrijke atmosferen.

Om meer te weten te komen over het onderhoud en de smering van onze deurschuifrails, nodigen wij u uit ons speciale artikel over dit onderwerp te lezen: “Smeren van CHAMBRELAN telescopische geleiders en glijgeleiders? »

Bovendien bevat dit type skid twee schrapers die grote onzuiverheden afstoten die de beweging kunnen hinderen.

Indien u een recirculatie-eenheid met kogellager wenst te gebruiken, kies dan de E53-reeks, die een wisserkit biedt die op bepaalde recirculatie-eenheden met kogellager kan worden bevestigd (G53 recirculatie-eenheid en G57 recirculatie-eenheid).

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ons te vertellen over uw beperkingen en uw specificaties. Wij zullen u begeleiden naar de meest geschikte schuifdeur railset.

2 – Telescopische schuif voor een schuifdeur

A – Algemene presentatie

In sommige gevallen kan de lineaire rail niet worden geïmplanteerd:

      • om redenen van toegankelijkheid: het moet vrij blijven van obstakels,
      • om esthetische redenen: er mogen geen geleiders zichtbaar zijn.

Telescopische geleiders kunnen ook worden overwogen! De keuze wordt gemaakt naar gelang van de te verplaatsen last en de gewenste ontwikkeling.

ladegeleiders RA554

Afgekort in de volgende kenmerken, zal de CHAMBRELAN kogellagerschuif weten hoe aan te passen aan uw project :

      • Lengte in standaard uitvoering van 150 mm tot 2 meter in stappen van 50mm of 100mm,
      • Drie verlengingen zijn beschikbaar: gedeeltelijke verlenging (75%), totale verlenging (100%) of superverlenging (150%), aangepaste productie is ook mogelijk,
      • Middelzware tot zware belastingen: de telescopische kogelgelagerde geleiders van CHAMBRELAN kunnen belastingen aan van 50 kg tot 1500 kg,
      • Drie materialen beschikbaar: geanodiseerd aluminium, gegalvaniseerd staal of roestvrij staal.
        • Verzinkt staal: dit is het materiaal dat het meest wordt gebruikt door industriëlen. Dankzij de robuustheid en de stevigheid van de CHAMBRELAN schuifdeurrails of telescooprails in verzinkt staal, tegen een lagere prijs, zult u tevreden zijn voor uw projecten. Wij bieden ook speciale behandelingen om de weerstand tegen corrosie of slijtage en trillingen te verhogen!
        • Roestvrij staal: essentieel voor farmaceutische, medische, clean room of maritieme omgevingen! Voor deze omgevingen met strenge sanitaire eisen is roestvrij staal het meest geschikte materiaal! Ook voor de installatie van een geleider of telescopische rail voor buitenschuifdeuren, geven wij de voorkeur aan roestvrij staal!
        • Aluminium: ideaal voor de vervaardiging van geleiders voor schuifdeuren en lineaire rails die lichte tot middelzware lasten dragen! Deze zeer corrosiebestendige geleiders worden standaard geleverd in roestvrijstalen kogels en worden aangeboden tegen een veel lagere prijs dan de equivalente geleiders in roestvrij staal.

De CHAMBRELAN kogellagergeleider, bestaande uit elementen die op kogellagers glijden, maakt een algemene UITRUSTING mogelijk van een schuiflade, een dienblad of een beschermende behuizing. Maar u kunt natuurlijk ook een schuifdeur installeren!

Het punt dat in aanmerking moet worden genomen is de uittrekbare boom onder belasting: elk telescopisch systeem ondergaat een “knik”-effect bij het uittrekken: de boom; de waarde ervan is aangegeven in onze gegevensbladen.

Deze doorbuiging kan onaanvaardbaar zijn als esthetiek van het grootste belang is, vooral in het geval van videoschermen, foto’s of spiegels die moeten worden verplaatst.

Wij raden u aan een paar geleiders op uw schuifdeur te installeren om de totale belasting te ondersteunen en zo de geleiding van uw apparatuur te verbeteren! Maar let op

      • om de geleiders ver genoeg uit elkaar te plaatsen om schommelen te voorkomen
      • en geen grondschuif te installeren die vervuild kan zijn door vreemde voorwerpen die het verlengstuk blokkeren.

Wij bieden enkele opties op ons assortiment telescopische geleiders om zo goed mogelijk aan uw behoeften te voldoen: De dubbele ontwikkeling in het bijzonder die het mogelijk maakt een deur aan weerszijden van een vast frame te schuiven! Zo kan uw deur zowel aan de linker- als aan de rechterkant open! Onmisbaar voor bepaalde installaties! We leggen het uit in ons blogartikel dat aan deze optie is gewijd: Een lade in twee richtingen ontwerpen.

B – Enkele voorbeelden van telescopische geleiders voor schuifdeuren :

RA5R:

Deze glijbaan in gegalvaniseerd staal met verstevigingskogels en synchronisatiesysteem is bestendig en kan lasten dragen tot 175 kilo per paar in randassemblage!

Ontworpen met een totale slag, het groeit 100%! Verkrijgbaar in geanodiseerd aluminium of roestvrij staal, met meerdere opties zoals vergrendeling (3 soorten sloten), dubbele uitzetting of verticale montage, kan deze multifunctionele glijbaan voor alle terreinen gemakkelijk worden geïntegreerd in alle soorten projecten, zoals de installatie van een industriële schuifdeur!

ST26 :

Je hebt niet per se een volledige extensie nodig? En uw installatie moet bestand zijn tegen een gemiddelde belasting? Tot slot, is roestvrij staal onmisbaar in de omgeving van uw project (medisch of marine…) ?

We hebben wat je nodig hebt! De ST26 kogellagerschuif in roestvrij staal met twee elementen is ontworpen voor installatie in een kleine ruimte! Het biedt een soepel en stil glijden ! Hij kan tot 80 kilo per paar dragen als hij op de rand gemonteerd is! En we bieden ook de dubbele ontwikkeling optie voor deze glijbaan! U hebt ook de mogelijkheid om dezelfde slede te verkrijgen (vergelijkbare afmetingen en belasting) maar dan in een gegalvaniseerde stalen uitvoering!

RA774 :

In tegenstelling tot de vorige dia, wil je een 150% slag! CHAMBRELAN heeft opnieuw de standaardoplossing in zijn gamma!

De RA774 verzinkt stalen telescopische schuif is ontworpen in 4 delen, wat een over-ontwikkeling betekent! Bijv.: Een slede van 1000 mm heeft een slag van 1500 mm; ideaal voor toegang tot de achterkant van een lade. Versterkte kogelgelagerde geleiders met gesynchroniseerde opening, het draagvermogen is tot 220 kilo per paar op rand!

Perfect aangepast om een ultrazware lading te schuiven, zelfs bij verticale montage (na fabrieksaanpassing)! Ideaal als u op zoek bent naar een schuif voor schuifdeuren van grote lengte!

C- Goed om te weten:

U moet natuurlijk rekening houden met het gewicht van uw deur, maar ook met het aantal openingscycli. In geval van specificiteit nodigen wij u uit contact met ons op te nemen, zodat wij u een oplossing kunnen voorstellen die aan uw beperkingen is aangepast.
Wat is het budget? Het is algemeen bekend dat staal minder duur is dan aluminium, dat zelf weer minder duur is dan roestvrij staal! Om uw budget te optimaliseren, kies gegalvaniseerd staal! Bovendien biedt CHAMBRELAN optionele anti-corrosiebehandelingen aan om hun weerstand te verhogen!

3 – Enkele speciale gevallen van schuifdeurrails

A- Verticale Schuifdeur – Machine bewakers :

Wanneer u een schuifdeurgeleider op een lineaire of telescopische rail installeert, is dit meestal voor horizontaal schuiven.

Het is echter mogelijk om, voor bepaalde soorten montage, een verticale geleider te gebruiken om

      • een machine bewaker,
      • of het openen en sluiten van een deur van een overbrengingsinrichting,
      • of voor een industriële schuifdeur. Dit proces wordt ook wel een guillotinedeur genoemd.

In dit geval wordt de voorkeur gegeven aan het gebruik van geleiderails.

Als u telescopische geleiders moet installeren, nodigen wij u uit om ons te raadplegen. De slede moet worden aangepast met compenserende doorboringen om de verschuiving van de kogelkooien, een verschijnsel dat te wijten is aan de zwaartekracht, te beperken en zo de totale slag te verminderen.

B – Lange lengte schuifdeur :

CHAMBRELAN biedt standaard lengtes tussen 150 mm en 2000 mm ! Een ruime keuze aan lengtes voor de vervaardiging van schuifdeuren! Wij raden aan rails te produceren in lengtes tot twee meter om de integriteit van onze rail tijdens het transport te garanderen.

Moet u echter een schuifdeur van 3 meter, 4 meter, 5 meter of meer op rail installeren? CHAMBRELAN heeft de oplossing of liever de oplossingen!

      • Lineaire geleiderail in verschillende stukken: Zo kunnen wij rails vervaardigen die rechtstreeks op uw installatie worden gemonteerd (bijvoorbeeld voor een schuifdeur van 6 meter stellen wij 3 rails van 2 meter voor)!
      • Lineaire geleiderail uit één stuk: Als de eerste oplossing u niet bevalt, kunnen wij een lineaire geleiderail uit één stuk produceren in de lengte van uw keuze (tot 5,5 meter)!
        Wij geven er echter de voorkeur aan dat u de lineaire rail zelf vervoert of door een vervoerder laat vervoeren om de hierboven uiteengezette redenen.

Overweeg ook het aantal lopers in de rail te verhogen om een optimaal glijden te garanderen! Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over dit onderwerp!

C – Schuifdeur hangend of te bevestigen aan de vloer?

U hebt de ideale lineaire geleidingsrail of telescopische schuif voor het verschuiven van uw industriële deur of transfermoduledeur gekozen! Nu moet je jezelf de vraag stellen van montage! Kiest u voor een zwevende schuifdeur of een schuifdeur die aan de vloer wordt bevestigd?

      • Overhead schuifdeur :

De montage van uw zwevende schuifdeur is inderdaad aan te bevelen, omdat zo verontreinigingen in de rail worden voorkomen.
Er zijn echter verschillende dingen waar u op moet letten.

Het eerste is het pendule effect! Als u uw deur op het bovenste gedeelte of aan het plafond installeert, zonder een vloergeleider te voorzien, zal uw deur een slingereffect ondergaan dat gevaarlijk is voor de rail en voor de gebruiker.
In dat geval moet u zorgen voor de installatie van een eenvoudige geleider in het onderste deel van uw deur.

Wij raden u ook af om uw schuifdeur te monteren door de rail ondersteboven aan het plafond te bevestigen. Hierdoor kan de deur eruit trekken. Het verdient de voorkeur om de randgeleider aan de muur te monteren!

Indien nodig kunt u ook een rail plaatsen voor een hangende schuifdeur van 3 meter, 4 meter of meer, door ons te raadplegen voor een oplossing op maat!

      • Schuifdeur die aan de vloer moet worden bevestigd

Hoewel het technisch mogelijk is om uw schuifdeur te installeren door hem bovenaan op een vloerrail met een geleider te bevestigen, raden wij u deze mogelijkheid niet aan. Verontreinigingen van buitenaf kunnen het spoor binnendringen en de beweging blokkeren.

D – Enkele, dubbele of driedubbele schuifdeur?

Schuifrail voor dubbele of driedubbele deuren in geneste montage

schuifdeur

Een geneste deur of omkasting betekent dat de deuren in of op elkaar passen om ruimte te besparen wanneer het systeem is opgevouwen.

Om ervoor te zorgen dat de panelen elkaar overlappen en niet zijdelings wegglijden, zijn telescopische geleiders nodig.

Er moet echter met twee punten rekening worden gehouden:

1 – de eerste is de dimensionering van de geleiders, omdat het door de vaste geleiders gedragen koppel snel kan oplopen en de draagvermogens van de geleiders kan overschrijden.

2- de doorbuiging kan belangrijk zijn omdat we de lengtes, de speling en de belastingen cumuleren. Het is dus noodzakelijk hiermee rekening te houden, of beter nog, een zwenkwiel of een lastopnemer te installeren aan het einde van het laatste schuifpaneel.

E- beschermende behuizing

Vereist uw project de installatie van een machinebeveiliging?

Om een eenvoudig, ergonomisch en efficiënt gebruik van de productiemachine mogelijk te maken, is een schuifbehuizing een eenvoudige, elegante en betrouwbare oplossing.

Horizontaal of verticaal schuivend, zowel telescopische geleiders als geleiderails kunnen worden gebruikt. Trouwens, we hebben eerder een artikel op onze blog geschreven om u te helpen kiezen tussen lineaire en telescopische geleiders! Kijk maar eens!

In tegenstelling tot de geleiderail, die over de gehele slag aanwezig is, sluit de telescopische geleiderail zich en zet zich uit en trekt zich dus volledig terug, zodat de geleiderail in gesloten toestand volledig toegankelijk blijft. De beschermkap die op deze telescopische geleiders is aangebracht, maakt de werkruimte dus volledig vrij.

Bovendien kunnen wij sloten installeren op de telescopische geleider zelf! Dan kunt u de installatie in drie verschillende standen vergrendelen:

      • Vergrendeling in geopende stand (beschermkap omhoog)
      • Vergrendeling in gesloten stand (beschermkap omlaag)
      • Vergrendeling in open en gesloten stand (beschermer zowel omhoog als omlaag)

De gebruiker moet de schuif ontgrendelen door op een vergrendeling op de schuif te drukken om de behuizing te verplaatsen.

Wij geven echter de voorkeur aan de installatie van een geleiderail voor beschermende behuizing :

      • hij kan zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd, zonder enige wijziging te ondergaan. De telescopische geleiders moeten worden aangepast aan de verticale op- en neerwaartse montage door de toevoeging van vangsleuven. Op die manier worden de kooien niet beïnvloed door de zwaartekracht.
      • Zij is niet onderhevig aan het fenomeen van uitzakken en de geleiding zal perfect zijn van eind tot eind van de slede.

Om deze assemblage te vervolledigen, hebben wij vergrendelingshandvatten die de ergonomie van het gebruik aanzienlijk verbeteren.

      • Eenvoudige bediening,
      • Mogelijkheid tot indexeren op meerdere posities4- Opties :

Vergrendelingshendels :

Om uw industriële of huishoudelijke schuifdeur veilig en ergonomisch te bedienen en te vergrendelen, bieden wij vergrendelingsgrepen en indexering (vooral in geval van verticale montage). Deze handgrepen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd. U kunt deze handgrepen ook op een buitenschuifdeur monteren, zelfs als die zwaar is! Ze passen zich aan alle soorten omgevingen aan!

CHAMBRELAN , stelt ook voor al deze schuifrails voor deur en lineaire rail, meerdere opties aan te passen aan alle soorten projecten :

    • Op maat gemaakt
    • Specifieke smering
    • Specifieke behandeling
    • Spelingvrije montage
    • Boorplannen
    • Voor extreme temperaturen (van -65° tot +350°)

Heb je een idee? Heb je een project? Neem contact met ons op om het te bespreken!

Vind wat je zoekt

    *Benodigde informatie

    Heb je een vraag ?

    1.Technische specificaties?

    • Montageplan
    • Beschikbaarheid van een product
    • Laadvermogen…

    2.Toepassingsgebieden van onze industriële producten?

    • ontwerp van een op maat gemaakte telescoopgeleider
    • selectie van een model op basis van het draagvermogen…